Szybkie i aromatyczne dania dla najmłodszych

Nadszedł długo wyczekiwany wrzesień, a z nim początek roku szkolnego. Jak co roku rodzice zastanawiają się nad jadłospisem i menu dla swoich pociech. Proponujemy dwa przepyszne dania, które z pewnością dodadzą energii.

Wystarczy tak naprawdę kilka prostych składników by stworzyć ciekawą i dobrze zbilansowaną potrawę dla dzieci. Dlatego przygotowaliśmy dwie propozycje z wykorzystaniem sosu Majonezu Kieleckiego. Posiłki wzbogacone o ten wyjątkowy sos na pewno przypadną im do gustu. Pierwsza to zielony makaron z Majonezem Kieleckim Omega-3, który – jak sama nazwa wskazuje - poszczycić się może wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, a druga to deser z dodatkiem tradycyjnego Majonezu Kieleckiego.

Zielony obiad

Makaron ze szpinakiem można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako 2 śniadanie podczas przerwy w szkole. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i zasmakuje nawet największym niejadkom. Do przygotowania zielonego makaronu potrzebujemy:

             1 cukinię

             1 łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3

             20 dag mrożonego szpinaku

             1 łyżkę masła

             1 cebulę

             2 ząbki czosnku

             5 dag serka topionego

             sól i pieprz do smaku

             30 dag makaronu penne

Cukinię dokładnie myjemy, oczyszczamy z pestek i rozdrabniamy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zamrożony szpinak. Dusimy wszystko razem, po kilku minutach dodajemy cukinię. W tym czasie do pół szklanki wody dodajemy łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3, mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy serek topiony, przyprawiamy i dusimy wszystko razem. Sos gotowy! Teraz wystarczy jedynie ugotować makaron i pyszne, zielone danie jest gotowe do zjedzenia.

Słodkości dla małych i dużych

Najmłodsi (i nie tylko!) uwielbiają desery. A domowe, kremowe ptysie to idealna propozycja na każdą porę roku. Poniżej spis niezbędnych składników.

Ptysie

             1 szklanka mąki

             80g masła

             1 szklanka wody

             szczypta soli

             łyżka soku z cytryny

             1 łyżeczka sody oczyszczonej

             4 jajka

Krem

             0,5 l mleka

             2,5 - 3 łyżek manny

             0,5 szklanki wiórek kokosowych i orzechów włoskich

             2 łyżki skórki otartej z cytryny

             2 - 3 łyżki Majonezu Kieleckiego

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wodę zagotowujemy z masłem, mąką i solą cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ubite jajka, sok z cytryny i sodę. Wszystko przekładamy do rękawa cukierniczego. Kolejny krok to uformowanie na blaszce do pieczenia figur np. w kształcie liter czy zwierząt. Do pomocy możemy zaprosić nasze pociechy. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Mleko zagotowujemy z kaszą manną. Odstawiamy do wystygnięcia mieszając cały czas. Sięgamy po orzechy, prażymy je na suchej patelni, a po wystygnięciu drobno siekamy. Gdy wcześniej przygotowana masa wystygnie – dodajemy majonez, cukier i miksujemy. Na koniec wrzucamy orzechy, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Ptysie przekrajamy na pół, dodajemy krem na dolną połówkę, przykrywamy górną i… deser gotowy!

Więcej przepisów znajduje się na stronie: http://www.majonez.pl.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu: ok. 9,5 zł brutto / 450 ml

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Omega-3: ok. 6,8 zł brutto / 310 g